Sao Paulo Eyaleti Hakkında Genel Bilgiler

Brezilya'nın Sao Paulo Eyaletinde Demografi ve Nüfus, Altyapı, Ekonomi ve Ticaret

Ekonomi ve Ticaret
Ulusal ekonomiyi yönlendiren Sao Paulo, “Brezilya’nın Lokomotifi” olarak adlandırılmaktadır.

Eyalette, Brezilya’da üretilen tüm mal ve hizmetlerin %34’ü üretilmektedir. Ülkenin ithalatının yaklaşık %42’si, ihracatının yaklaşık %34’ü, finans işlemlerinin ise % 68'i burada gerçekleşmektedir.

Sao Paulo şehrinde ise, ülke GSMH’nın %15’i, eyalet hâsılasının ise %36’sı üretilmektedir.

Sao Paulo eyaletinde tarım, uygun hava koşulları, verimli toprak ve modern teknoloji sayesinde oldukça geniş bir üretim yelpazesine sahiptir. Başta kahve olmak üzere, meyve, şekerkamışı, pamuk, soya, pirinç ve mısır en çok üretilen ve ihraç edilen ürünlerdir. Şeker kamışı üretiminin bugün büyük bir kısmı, motorlu araçlarda yakıt olarak kullanılan etanol üretiminde kullanılmaktadır.

Türkiye-Arjantin İkili İlişkileri

Brezilya sanayisinin kalbi sayılan Sao Paulo, en küçükten en büyüğe kadar hemen her ekonomik sektörün merkezidir. Başta otomotiv, inşaat, petrokimya olmak üzere, ileri teknoloji, telekomünikasyon, bankacılık, kozmetik, moda, elektronik alet, bilgisayar, danışmanlık ve yiyecek sektörleri, Sao Paulo’da üretim yapan başlıca sektörlerdir.

Sao Paulo, Brezilya’nın en çok enerji üreten ve tüketen eyaletidir. Enerjinin yaklaşık %90’ı hidroelektrik santrallerinde üretilmektedir. Ayrıca, 4 petrol rafinerisi üretim yapmaktadır.

Demografi ve Nüfus
Sao Paulo, Brezilya’nın 27 eyaletinden biri ve en büyüğüdür. Sonuncusu 1 Nisan 2007 yılında yapılan nüfus sayımına göre, eyalet nüfusu 39.827.570’tir. Sao Paulo eyaletinin başkenti olan Sao Paulo, güney yarımkürenin en büyük şehri, dünyanın 4. büyük metropolü ve Brezilya’nın sanayi, ticaret, finans ve kültür merkezidir. 2007 resmi nüfus sayımına göre şehir nüfusu 10.886.518’dir. Ancak, şehir nüfusunun banliyölerle birlikte 15-22 milyon arasında olduğu tahmin edilmektedir.  Şehrin nüfusu, ülkenin toplam nüfusunun %5,7’sini oluşturmaktadır.

Türkiye-Beyaz Rusy Ekonomik ve Ticari İlişkiler - Türkiye-Belarus İki Ülke Arasındaki Ticari İlişkiler

Altyapı
Güney Amerika’nın en büyük limanı olan Santos Limanı, Sao Paulo’ya 48 km. uzaklıktadır. Büyük endüstriyel komplekslere ve gemicilik merkezlerine sahiptir. Brezilya’nın ihracatının büyük bir bölümü bu limandan gerçekleşmektedir.

Sao Paulo’da üç büyük havalimanı bulunmaktadır. Congonhas havaalanı, kısa mesafeli uçuşlar için; Brezilya’nın en büyük havalimanı olan Guarulhos, ülke içi uzun mesafeli ve uluslararası uçuşlar için; Viracopos ise, uluslararası kargo taşımacılığı için kullanılmaktadır. Havaalanlarının özelleştirilmesi gündemdedir.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde