Meksika'da Osmanlı Saat Kulesi - Meksika'da Osmanlı izleri - Türklerin Meksika'ya armağan ettiği Saat Kulesi - Meksika ve Osmanlı İmparatorluğu

Meksika'da Osmanlı Saati

Türkiye, Meksika'nın bağımsızlığının 100. yıldönümünde Osmanlı vatandaşları tarafından ülkeye hediye edilen saat kulesini yenileyerek, bu uzak coğrafyadaki Osmanlı izlerini yaşatmak ve ilişkileri daha da geliştirmek amacıyla, 200. yıldönümünde bu ülkeye hediye etmeye hazırlanıyor.

AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, Latin Amerika'ya açılım politikası çerçevesinde bölge ülkeleriyle ilişkilerini her alanda geliştirmeye özen gösteren Türkiye, bu bağlamda sembolik bir adım atarak, bağımsızlığının 200. yıldönümünde Meksika'ya özel bir jest yapacak.

Bu çerçevede, başkent Mexico'nun tarihi merkezinde bir asırdır zamanı gösteren, ancak tahrip olmuş Osmanlı saat kulesi, Türkiye tarafından onarılarak Meksika'nın bağımsızlığının 200. yıldönümü olan gelecek yıla hazırlanmış olacak.

KULENİN HİKAYESİ

Saat kulesi, Mexico'nun tarihi merkezinde, Venustiano Carranza ve Bolivar sokaklarının kesiştiği köşede ve "Osmanlı Saati" olarak biliniyor. Çinilerle bezenmiş saat kulesinin üzerinde "La Colonia Otomana a Mexico - Septiembre de 1910" (Osmanlı Cemaatinden Meksika'ya - Eylül 1910) ibaresi yazılı levha bulunuyor. Çinilerin büyük ihtimalle zamanında Türkiye'den getirildiği düşünülüyor.

Kule, Meksika'nın bağımsızlığının 100. yıldönümünü kutlamak üzere, Meksika'da yaşayan çoğu Lübnan ve Arap kökenli Osmanlı vatandaşları tarafından Mexico'ya hediye edilmiş. Saat kulesinin açılışı 22 Eylül 1910 tarihinde, Mexico hükümeti Başkanı Guillermo de Landa ile Osmanlı 100. Yıl Komitesi Başkanı, Osmanlı vatandaşı Antonio Letayf tarafından yapılmış.

1970'li yılların sonunda ise Lübnan asıllı Meksika vatandaşları, saat kulesinin atalarının parasıyla yapıldığını ileri sürerek, levhadaki "Osmanlı" kelimesini "Lübnan" olarak değiştirtmiş, ancak Türk Büyükelçiliğinin çabaları sonucu 1986 yılında "Osmanlı" kelimesi levhaya yeniden yazdırılmış. Levha bugün de Osmanlı'ya atıfta bulunan ibareyi koruyor.
Kaynak: Haberturk

Meksika'dan Neler Oluyor? >>

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde