Türkiye-Arjantin İkili İlişkileri

Türkiye-Arjantin ilişkilerinin başlangıcı iki ülke arasında bir konsolosluk protokolünün imzalandığı 1910 yılına kadar uzanmaktadır. Cumhuriyetimizin kurulmasının ardından iki ülke arasında 1926 yılında Roma’da imzalanan bir Dostluk Anlaşması ile ilişkiler geliştirilmiş, bilahare 1936 yılında iki ülke Büyükelçileri güven mektuplarını sunmuşlardır.
1992 yılında zamanın Arjantin Devlet Başkanı Carlos Menem’in ülkemizi ve 1995 yılında 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel Arjantin’i ziyaret etmiştir.  Arjantin Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner 20-21 Ocak 2011 tarihlerinde Türkiye'yi ziyaret etmiştir.
2005 Mart ayında Arjantin Dışişleri Bakanı Rafael Bielsa ülkemizde temaslarda bulunmuştur. Ülkemizden Arjantin’e gerçekleştirilen son üst düzey ziyaret ise eski Dışişleri Bakanı İsmail Cem’in 1998 Kasım ayındaki temasları olmuştur.
Arjantin ile Türkiye arasında, başta ticaret, turizm, kültür ve bilimsel işbirliği olmak üzere çok sayıda ikili anlaşma imzalanmış bulunmaktadır. Arjantin ile 1992 yılında ticaret işbirliği ile yatırımların karşılıklı korunması ve teşviki konularında imzalanmış iki anlaşma mevcuttur. Buna ilaveten iki ülke arasında Karma Ekonomik Komisyonu (KEK) kurulmuş olup son toplantısı 2009 yılında Buenos Aires'te yapılmıştır. Turizm alanında işbirliği anlaşması da mevcuttur.  Cumhurbaşkanı Kirchner’in ülkemizi ziyareti sırasında Hava Ulaştırma Anlaşması imzalanmıştır.  Halen imzalanmayı bekleyen veya müzakeresi süren anlaşma taslakları mevcuttur.
İki ülke Dışişleri Bakanlıkları arasında siyasi istişare mekanizması tesis edilmiş olup, son toplantısı 2010 Kasım ayında Ankara'da gerçekleştirilmiştir. İki ülke parlamentoları arasındaki işbirliği de ilişkilerin önemli bir yanını oluşturmaktadır. İki ülke parlamentolarında karşılıklı dostluk grupları mevcuttur.
Arjantin, ülkemiz ve İspanya’nın ortak girişimi olan Medeniyetler İttifakı Projesi’ne önem vermektedir. Bu çerçevede, 2008 Nisan ayı içinde Buenos Aires’te Medeniyetler İttifakı Bölgesel Semineri gerçekleştirilmiştir.
Arjantin ile ülkemiz arasında uluslararası örgütlerde ortak tutum ve adaylıkların karşılıklı desteklenmesi gibi çok taraflı diplomaside işbirliğinde bulunulmaktadır. Arjantin’in Kıbrıs Barış Gücü’ndeki mevcudiyeti de ikili ilişkiler açısından ayrı bir boyut teşkil etmektedir.
     
Ülkemiz, Arjantin’in üye olduğu ve 2010 yılının birinci yarısında dönem başkanlığını yürüttüğü MERCOSUR (Güney Ortak Pazarı) ile bir Serbest Ticaret Anlaşması imzalanmasını teminen İşbirliği Çerçeve Anlaşması imzalamıştır. MERCOSUR ile ayrıca 2010 Aralık ayında Siyasi Diyalog ve İşbirliği Anlaşması da imzalanmıştır.
2010 yılı sonunda Arjantin ile ticaretimiz 459 milyon Dolar civarında gerçekleşmiştir (ihracat 179 milyon Dolar, ithalat 280 milyon Dolar). Geçmiş yıllara bakıldığında ikili ticaret hacminin gelişme eğilimi gösterdiği gözlenmektedir. Arjantin’deki tek Türk yatırımı Sabancı Grubu'na ait araç lastikleri için bant imal eden bir fabrikadır.
Türkiye ile Arjantin  arasında vize muafiyet anlaşması imzalanmıştır. Her iki ülke vatandaşları turizm amaçlı seyahatlerinde 90 güne kadar vizeden muaftır. Arjantin’deki az sayıdaki vatandaşımız topluma entegre olmuş durumdadır.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde