Bolivya laik bir ülke oluyor - Bolivya yerlileri icin büyük gelişmeler - Bolivya'da yerlilere daha fazla yetki ve para

Bolivya'da halk, yerli haklara daha fazla yetki veren, doğal kaynaklar üzerinde devletin denetimini artıran ve Katolikliğin devletin resmi dini olmasını ortadan kaldıran yeni bir anayasa için düzenlenen referandum için dün sandığa gitti.

Bolivya'nın ilk yerli Devlet Başkanı olan Evo Morales, referandum öncesinde yaptığı açıklamada, yeni anayasanın Bolivya toplumunun tarihi eşitsizliğini düzeltme yolunu açacağını belirtti. Anayasaya özellikle ülkenin zengin gaz yataklarının bulunduğu doğu vilayetlerinden tepki geliyor. Muhalifler, bu anayasanın yerli halklar ve diğerleri şeklinde vatandaşları iki sınıfa ayıracağını iddia ediyor.

Yeni anayasa, Bolivya'nın çoğunluğunu oluşturan yerli halklara ülkenin doğal kaynakları üzerinde daha fazla söz söyleme fırsatı veriyor. Ekonomi üzerinde devletin denetimini artıracak yeni anayasa, büyük tarım arazilerini işletmenin sınırlandırılmasını ve doğudaki önemli gaz yataklarından elde edilen gelirin ülkenin en yoksul kesimlerine yeniden dağıtılmasını içeriyor.

Yerli halk, atalarından kalma topraklar üzerinde otonomi ve doğal kaynaklardan elde edilen gelirin paylaşımında öncelik kazanıyor. Devlet başkanlığı görev süresi de anayasanın önemli maddeleri arasında. Buna göre, devlet başkanı 5'er yıl arka arkaya 2 dönem hizmet verebilecek. Kaynak: Akşam

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde