Arjantinli Son Diktatör - Arjantin'de Diktatör Mahkum Edildi

Arjantin’in son askeri diktatörü General Reynaldo Bignone, neredeyse 30 yıl önce yaşanan insan hakları ihlallerinden ötürü 25 yıl hapse mahkum edildi.

82 yaşındaki Bignone’nin 1978-1979 yılları arasında ülkenin en büyük ikinci işkence merkezinin komutasındaki en yetkili ikinci isim olduğu ve yüzlerce insan hakkında kaçırılıp işkence edilmesi emri verdiği biliniyor.

Ayrıca 1982-83 döneminde de ülkenin de fakto başkanlığını yürüten Bignone, 56 cinayet, işkence ve kaçırma davasından suçlu bulundu. Bignone bu suçları devlet başkanı olmadan önce Campo de Mayo askeri üssünün komutanıyken işlemişti. Buenos Aires yakınlarındaki Campo de Mayo, ülkenin 1983’te sona eren yedi yıllık “Kirli Savaş”ındaki en büyük merkezdi.

İnsan hakları izleme örgütleri bu dönemde 30 bin kişinin öldüğünü ya da “kaybolduğunu” bildiriyor. Bignone ülkenin yasalarında dönemin liderlerini koruyan bir madde yüzünden bugüne kadar yargılanamamıştı ancak Yüksek Mahkeme 2005 yılında bu yasayı iptal etti. Davada ayrıca altı subaya daha hapis cezası verildi.

Kaynak: Hurriyetin.com.tr

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde