Arjantin'e gitmek istiyorum - Arjantin neden görülmeye değerdir? - Arjantin'de mutlaka gidilmesi hereken yerler

Arjantin derisi, Patagonya, Mate, Şeytanın Gırtlağı, Carbonada, Iguazu, Tango,

Arjantine gitmek istiyorum ama gidince nereleri göreyim, neler yapayım diye soranlar için, Şirzat Bilal'in Sabah gazetesindeki kısa ama degerli yazısına bir göz atalım.

1- Vize Yok
Kendisi gibi darbe yapıp ülke yönetimini ele geçirdiği için mi, bilinmez; Kenan Evren, Pakistan'ın altıncı Devlet Başkanı Ziya Ül Hak'ı pek severdi. Hatta TRT'nin haber bültenlerinde Pakistan'dan "kardeş ülke" olarak bahsedilirdi (Bu satırları okurken bilenler, 'Cive Pakistan' şarkısını içinden okuyabilir). Ama o "kardeş ülke" bile Türklerden vize talep ederken, Arjantin vize istemiyor.

2- Şeytanın Gırtlağı
UNESCO'nun "Dünya Mirası" listesine giren İguazu Şelaleleri, Brezilya ve Arjantin sınırındaki yağmur ormanlarında bulunuyor. "Şelaleleri" kelimesini boşuna kullanmadık; bölgede 2.7 km. boyunca 300'e yakın şelale var ve kimi 70 metre yüksekten dökülüyor. At nalını anımsatan görünümüyle "Şeytan Gırtlağı" ise (La Garganta del Diablo) görkemiyle insanın soluğunu kesiyor. Bölgeyi ziyaret edenlere her ay sadece beş gece yapılan "dolunay turları" özellikle tavsiye edilir. Dolunayın aydınlattığı parkta özel rehberler eşliğinde dolaşırken insan kendini Tarzan gibi hissediyor!

3- Mate çayı
Mate çayının Arjantinlilerin günlük yaşamında önemi büyük. O kadar sık tüketiliyor ki "işleri aksatıyor" gerekçesiyle bazen fabrika işçilerine içmeleri yasaklanıyor. Öğütülüp toz haline getirilen çay, üstüne sıcak su konarak kendine has kabında özel pipetiyle içiliyor. Batı'da ise iştah kesici özelliğinden dolayı obezite tedavisinde kullanıyor. Aman dikkat: İdrar sökücü özelliği de bulunuyor

4- Sokakta tango
Arjantin'e gidip, kökeni Buenos Aires'teki genelevler olduğu iddia edilen tangodan bahsetmemek olur mu? Klişe tabiriyle; acıyı, nefreti, aşkı ve hüznü anlatan bu dansı keyifle izlemek için "Tango Mio" ya da "El Querandi" gibi kentin ünlü kulüplerini ziyaret edebilirsiniz. Ya da dar ve karanlık sokaklarından yıllardır tango nameleri yükselen La Boca mahallesine gidip, eprimiş pantolonu ve yırtık çorabıyla sokakta dans eden çiftleri seyredersiniz. Yalnız, söylemedi demeyin; La Boca akşamları pek güvenli değil.

5 - Carbonada
Dış satımının dörtte üçü hayvancılık ve tarım ürünlerinden oluşan Arjantin kırmızı et sevenler için cennet. Ancak önerimiz herkesçe malum Arjantin bifteği değil "Carbonada" adlı yemek olacak. Mısır, pirinç, havuç, şeftali, patates, domates ve etin mükemmel karışımından oluşan bu yemek, su kabağı içinde servis ediliyor. Yanında Arjantin'in ünlü kırmızı şarabı "Malbec" istemeyi unutmayın.

6 - Patagonya
Arjantin'in güneyindeki buzullar diyarı Patagonya'nın en etkileyici yeri "Perito Moreno" buzulu. El Calafate yakınlarındaki 60 metre yüksekliğinde ve kilometrelerce genişlikteki buzulun etrafında tekneyle dolaşmanızı öneririz. Perito Moreno'dan koparılan buzlarla servis edilen viski, teknenin ikramı. Yolunuz düşmüşken dünyanın en güneyindeki kent olan Ushuaiya'ya da uğrayın; şansınız varsa birkaç balina görürsünüz.

7 - Deri kıyafetler
Ülkede hayvancılığın önemli olduğunu söyledik. Peki bu kadar hayvanın derisi ne oluyor? Biz söyleyelim: Mont ve ayakkabı. Özellikle küçük atölyelerde yapılan el yapımı ayakkabılar sanat eserine benziyor; insan giymeye kıyamıyor.

Şirzat BİLALLAR / Sabah


Arjantin Hakkinda Bilinmesi gereken Anahtar Bilgiler

Arjantin Haritalari

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde