Falkland Adaları Yeni Bir Kriz - Arjantin İngiltere Petrol Krizi

Arjantin ile İngiltere arasında 1982’de savaşa yol açan Falkland Adaları krizi yeniden tırmanıyor. İngiltere’nin petrol arama faaliyetlerinden rahatsız Arjantin, Falkland Adaları ile arasından geçecek tüm gemilerden “izin belgesi” isteyeceğini açıkladı.

İngiltere, deniz aşırı toprağı Falkland Adaları’nda yeni bir gerilimle karşı karşıya. Arjantin hala “Las Malvinas” adını verdiği ve İngiliz egemenliğini tanımadığı Falkland Adaları’ndaki deniz trafiğine yeni kısıtlamalar getirdi. Cumhurbaşkanı Cristina Kirchner tarafından önceki gece imzalanan kararnameye göre, Arjantin limanlarından Falkland adalarına giden, ya da adalara ulaşmak için Arjantin karasularından geçen her geminin izin başvurusu yapması gerekecek.

Bölgede gerilimi yeniden tırmandıran gelişme İngiltere’nin Falkland Adaları açıklarında bulunan enerji zengini deniz yataklarında başlattığı petrol arama çalışmaları. Arjantin’in güneydoğu sahillerinin 300 mil açığında yer alan Falkland Adaları doğu ve batı olmak üzere iki ana kısım ve 200 kadar adacıktan oluşuyor. Jeolojik araştırmalar adaların açığındaki deniz yataklarında 60 milyar varillik petrol rezervi olabileceğini gösteriyor. Arjantin ve İngiltere, Falkland Adaları’na hakim olmak için 1982 yılında kısa bir süre savaşmış, 1000 kişinin ölümüne yol açan savaş İngiltere’nin galibiyetiyle sonuçlanmıştı.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde