Güney Amerika ile Afrika kendi NATO'sunu kuruyor - Güney Amerika-Afrika ittifakı

Venezüella’daki Margarita Adası’nda toplanan 2. Afrika-Güney Amerika (ASA) zirvesine, Venezüella Devlet Başkanı Hugo Chavez ile Libya lideri Muammer Kaddafi’nin Batı egemenliğine karşı yeni dünya düzeni, bunun için de ‘kıtalararası güçlü ittifak kurulması’ çağrısı damgasını vurdu.

Chavez, 30 liderin katıldığı zirveyi “Sadece birlik olursak özgür olabiliriz” diye açarken, Kaddafi birlikte dünyayı değiştirebilecek güçteki iki kıtanın siyasi ve ekonomik güce dönüşmelerini, 2011’e dek ‘Güneyin NATO’su’ adında bir savunma ittifakı kurmalarını önerdi.


Chavez de “21. yüzyıl çok kutuplu olacak. Afrika coğrafi, ekonomik ve sosyal açılardan önemli bir kutup olacak. Güney Amerika da öyle” diye konuştu. Yedi Latin lideri 20 milyar dolar sermayeli bölgesel kalkınma bankası kurma anlaşması imzalarken, Chavez gelecekte Afrikalılarla Güney-Güney Bankası kurmayı önerdi. Afrika’da ortak enerji ve madencilik yatırımları istediklerini vurgulayan Chavez, 2011’deki ASA toplantısının Libya’da yapılacağını da duyurdu. Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva iki kıtadaki 65 ülkenin 1 milyarlık nüfusunun sesini duyurmak istediğini söylerken, Kaddafi’nin BM Güvenlik Konseyi’nin öneminin kalmadığı görüşüne katıldığını belirtti.

Öte yandan Venezüella Madencilik Bakanı’nın İranlı uzmanların Venezüella’da uranyum aradıkları açıklamasını, Bilim ve Teknoloji Bakanı “Sadece Rusya ile radyoaktif metal aramada beraber çalışıyoruz. İran’la işbirliği yapmıyoruz” diye yalanladı.

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde