Uruguay'ın kürtaj sorunu - Uruguay'da kürtaj serbestisi ortalıgı karıştırdı - Uruguay devlet başkanı kürtaj yüzünden istifa ediyor

Nüfusun çoğunluğunun Katolik olduğu Güney Amerika ülkesi Uruguay"da solcu Devlet Başkanı Tabare Vazquez'in kürtaja izin vermesi krize neden oldu. Vazquez, tutumunu eleştiren partisinden istifa ediyor.

Uruguay Devlet Başkanı Tabare Vazquez'in, hamileliğin ilk 12 haftasında kürtajın suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili yasayı veto etmesinin ardından, lideri olduğu iktidardaki Sosyalist Parti'den gelen eleştiriler üzerine istifa edebileceğini söylediği bildirildi. Sosyalist Parti senatörlerinden Monica Xavier'in, bir yerel radyoya yaptığı açıklamaya göre, Başkan Vazquez, partisinin kontrolündeki Kongrenin, aldığı veto kararını kınaması ve gelecek yıl yeni bir yasa teklifi sunacağını açıklamasından birkaç gün sonra istifa edebileceğini ifade etti.


İSTİFA TARTIŞMASI
Xavier, "İstifa duyurusu birkaç gün önce geldi. Hem Devlet Bakanı, hem bizim için üzücü bir karar. Kendisini (parti liderliğinden) ayrılmaktan vazgeçirmek için mümkün olan her şeyi yapacağız" dedi.




Nüfusun çoğunluğunun Katolik olduğu ülkede nadir görülen bir adım olarak nitelenen, kürtajın gebeliğin ilk 12 haftasında suç olmaktan çıkarılmasıyla ilgili yasa, Kongreden geçen ay geçmişti. Doktor olan merkez solcu lider Vazquez, kendi partisinin üyeleriyle karşı karşıya gelerek, kürtajla ilgili kısıtlamaları yumuşatmayı veto edeceğini sürekli yinelemişti.
Vazquez yasayı veto ederken, kadınlara istenmeyen gebeliklerle ilgili yardım etmenin, kürtajı kolaylaştırmaktan daha önemli olduğunu söylemişti.

KÜRTAJ 1938'DEN BERİ YASAK

Uruguay'da 1938 yılında çıkan kürtaj yasasına göre, kürtaj yaptıran kadınlar 9 aya kadar, ameliyatı yapanlar da 2 yıla kadar hapis cezasına çarptırılabiliyor. Yasaya göre kürtaja sadece tecavüz vakalarında ve anne ya da ceninin hayati tehlikesi bulunması durumunda izin veriliyor.

Dünyadaki Katolik nüfusun yaklaşık yarısının yaşadığı Latin Amarika'da kürtaj sadece Küba ve Guyana'da yasal.
Vazquez, Uruguay devlet başkanlığına 2005'te seçilmişti
Kaynak: Hurhaber / Deutsche Welle

Uruguay Haberleri >>

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde