Nikaragua'da feministlere baskı - Latin Amerikalı kadınlar Ortega ve karısına karşı birleşiyor - Nikaragua'da kadın sorunları

Latin Amerika'daki kadın örgütleri Sandinista iktidarının yoldaşlarına yönelik baskılarına karşı imza kampanyası yürütüyor. Öte yandan, astrolojiye merak saran eşi Murillo'ya yetkilerinin yarısını devreden Ortega bir çeşit hanedanlık kurma yolunda ilerliyor.

Erhan Üstündağ / Bianet
Nikaragua'da iktidardaki Sandinistaların lideri Daniel Ortaga'nın batıl inançlara sahip eşi yönetimde gün geçtikçe ağırlık kazanırken, ülkede kadın hakları alanında çalışan örgütler ve aktivistler baskılarla karşılaşıyor.
Latin Amerika'nın her yerinden şu ana kadar bin 500 kadın, 2006'da iktidara gelen Ortega hükümetine feministlere yönelik baskılara son verme çağrısında bulundu.

Şiddet Karşı Kadınlar Ağı, Bağımsız Kadın Hareketi üyelerine yönelik yargı baskısına son verilmesini isteyen imzacılar, feministlere yönelik hükümet üyeleri ve isimsiz adreslerden gelen tehditlerin de sonlandırılmasını istediler.

İmza kampanyası Basta ya represion contra las defensoras de derechos humanos en Nicaragua adresinde devam ediyor.

Sosyalizme evet, Chayo'ya hayır!
Nikaragua'da ismi Rosario olan kadınların lakabı Chayo ama duvarlara yazılan slogandan kastedilenin devlet başkanı Ortega'nın eşi Rosario Murillo olduğunu herkes biliyor.

Gioconda Belli, the Guardian'da yayınlanan makalesinde astroloji ve Tarot'a merakının ne zaman başladığı tam olarak bilinemeyen Murillo'nun seçimle gelmemesine rağmen artan oranda yönetimde söz sahibi olduğunu anlatıyor.

2001'deki başarısız seçimlerin ardından Ortega'nın seçildiği 2006 seçimlerinde de onun kampanyasının başında yer alan Murillo ülkedeki siyasetçiler arasında en düşük halk desteğine sahip isim.

Ortega iktidara gelmesinin ardından siyasette kadın temsilini artıracağını söyledi ve ilk iş olarak da yetkilerinin yarsını Murillo'ya devretti.

Hükümetin basınla ilişkiler işini ele alan Murillo bakanların kendisi onaylamadan demeç vermesini yasakladı ve buna uymayanlar da anında uzaklaştırıldı. Örneğin Managua'nın valisi ve Ortega'nın kadim dostlarından Dionisio Marenco iktidarın keyfi uygulamalarını eleştirilerince Sandinistaların hışmına uğradı.

Ortega'nın Murillo'ya yönelik desteğinin kızlarının babasını tacizle suçlamasının ardından eşine verdiği desteğe dayandığı düşünülüyor.(EÜ)

Bu blogdaki popüler yayınlar

Arjantin Nerede - Arjantin Neresi

Kolombiya Nerede - Kolombiya Nerde - Kolombiya Dünyanın Neresinde

Şili Nerede - Şili Nerde - Şili Dünyanın Neresinde